четвртак, 23 септембра, 2021

Радикали: Не дамо Косово и Метохију

Неколико хиљада присталица Српске радикалне странке  је одржало најављени протест под називом “ Не дамо Косово и Метохију“ са почетком у 18 часова, у Београду, на Тргу републике. Све време, док је трајао протест, је падала киша, која се понекад претварала у прави пљусак.

protest SRS 22.o4.2013 11

 

Некима, иако без кишобрана, то ни мало није сметало. Они су  дошли да искажу своје незадовољство и стајали су тако на киши и млади и старији, све док се није завршио протест.

 

protest SRS 22.o4.2013 .......1

 

Скуп је почео читањем  саопштења Српске православне цркве која  се обратила и држави Србији и српском народу поводом парафирања споразума у Бриселу. Окупљени су скандирањем и аплаузом поздравили речи које су чули.

Први говорник,  заменик председника Српске радикалне странке, Немања Шаровић, је присутнима саопштио да је ово тек почетак од низа протеста које ће радикали организовати против предаје Косова и Метохије.

protest SRS 22.o4.2013 012, Nemanja Sarovic  3

 

Упозорио је:

„Уколико прихватимо принцип да Србија неће ратовати ни за један део своје територије, то значи да ћемо сутра предати Рашку, да ћемо предати Војводину, сваки педаљ Србије који наши непријатељи затраже.”

 

Други говорник, Звонко Михаиловић, са Косова и Метохије,  председник општине Штрпце је рекао:

protest SRS 22.o4.2013 035 Zvonko sa KiM...5

 

Браћо и сестре, долазим са свете српске земље на којој је настала српска држава, која је постојбина српске духовне баштине, тамо где се налазе Високи Дечани, Пећка Патријаршија, Свети Архангели, Грачаница, где се налази лепотица Шар планина, царски град Призрен, где извире Бели Дрим, где се на Газиместану, пре више од 600 година бранила Европа и Хришћанство од најезде Турака. Када су свети кнез Лазар и Милош Обилић положили главу за свету српску земљу, бранећи српске светиње, тамо где је настао чувени косовски завет, који и данас погазише потомци Вука Бранковића. Зашто су погазили, зашто Бранковићи и данас продају Косово и Метохију? Па зар је улазак у ЕУ цена за одрицање од своје вековне територије.

У чије су име они преговарали у Бриселу?Срби са Косова и Метохије, Срби из Србије их за то нису овластили. Зато, у наше име сигурно нису преговарали. Зашто, рецимо, нису преговарали о повратку проданих 250 000 Срба, зар није сваки Србин који се налази на Косову и Метохији глас више против независног Косова. Није могуће да они то нису знали.

Зашто нису преговарали о судбини киднапованих и несталих Срба, о поштовању Резолуције 1244 СБ УН која гарантује повратак српске војске и полиције на Косово и Метохију? Зашто нису разговарали о пљачки државне и приватне имовине Републике Србије која се налази на простору Косова и Метохије? Ко је њих овластио да крше Устав? Од када су то косметски Срби национална мањина за председника Републике ? Ако је КиМ саставни део Републике Србије, онда су Срби који живе на Косову и Метохији део конститутивног народа Србије.

На исти начин на који нас третира председник Републике Србије третира нас и Хашим Тачи, па онда уочите разлику!

Ми једноставно желимо да будемо Срби који живе у својој држави, а не косовари, како нас називају пријатељи Вучића, Николића и Дачића.

Да ли они знају да више од 100 000 Срба који живе на Косову  и Метохији не жели да има другу државу осим Србије. Очи Срба са Косова и Метохије су упрте у Србију, а сада смо доведени у ситуацију да се боримо сами против остатка света. Рачунали смо до скора да имамо државу Србију иза себе. На жалост, после ове капитулације у Бриселу, ми смо добили још једног непријатеља више: то није држава Србија, али јесте државно руководство Србије.

Знају ли Бранковићи у Београду шта за Србе значе институције које они желе да гасе- значе опстанак. Ми без институција државе Србије немамо шта да тражимо на том простору. Јер, са друге стране, не постоји нормалан Србин који је спреман да своје дете пусти у школу да наставу похађа по косовском плану и програму где ће учити да су Тачи и Харадинај ослободиоци, а не терористи. Ми хоћемо да наша деца служе српску војску, а не неке косовске безбедносне снаге. Имамо право на то!

Ако неко сматра да је учинио неко велико дело – нека изволи и дође на Косово и Метохију са својом породицом, па нека доле гради будућност за себе и своје породице.

Ми само желомо да живимо у својој држави и ништа друго. Што се нас  тиче, ми ћемо остати и борити се до последњег. Без обзира на то што смо добили непријатеља више. Знамо како се бори и издржаћемо у тој борби.

 Свима вама који се окупљате и дајете подршку нама да опстанемо свој на своме, од срца вам се захваљујем . Та моја захвалност је, додуше, мала, али вам се захваљује и свети Кнез Лазар и Милош Обилић и српске светиње. Знаће Бог да поштује и да цени ово!

А они који су продали Косово и Метохију тај исти Бог ће да им суди.

Хвала вам!   

 

protest SRS 22.o4.2013  9

 

 

 

Следећи говорник који је загремео са говорнице  је био генерал Божидар Делић. Њега не треба специјално представљати, јер је он добро познат многима.

protest SRS 22.o4.2013 genera Delic...4

 

„Браћо и сестре, помаже Бог!

Окупили смо се данас да би дали шансу оним који су нас и јуче назвали бандитима и криминалцима да то ураде и вечерас и да кажу нас је било свега стотину. Ми јесмо бандити зато што волимо Србију и зато што се не слажемо са њима. Ми јсмо бандити зато што бранимо Устав Србије, зато што не желимо да Србија потоне у анархију и безакоње. Бранећи Косово и Метохију не показујемо само да волимо Косово и Метохију него да волимо и свој народ и Србију.

Ако не одбранимо Косово и Метохију, ми више нећемо имати шта да бранимо! Јер, доћи ће да узме свако оно за шта сматра да је његово и да на то има право. Јер ће Срби показати да не заслужују да буду народ и да не заслужују да имају државу. И онда, можда ће стварно остати само та шљива испод које треба да се окупе неки Срби. А онај један , некада вајни националиста рече да никада шиптарска чизма неће доћи на север. Ја сам се стварно запитао да ли сам нормалан и да ли треба да посетим лекара, јер колико ја разумем, шиптарска чизма је већ тамо! А шиптарску чизму ће обути неки поарнаућени Срби.  И мени који сам тамо рођен више никада неће бити могуће да обиђем своју земљу, српске светиње. Али зато доле постоји сто хиљада Срба и њих толико вреде можда више него пет милиона овде. Они чувају нашу тапију на Косово и Метохију.

И нека знају да увек имају уз себе Српску радикалну странку. Бићемо увек са њима. Борићемо се против овога олоша.

Хвала вам и живели!   

 

 

Потпредседник СРС,  Зоран Красић, је исказао бојазан  да би власт лако могла да фалсификује референдум, ако би до њега дошло  и да референдумско питање не може бити „Да ли подржавате Устав или не“.

protest SRS 22.o4.2013 Krasic  6

 

Затим је Красић подсетио да је  Српска радикална странка на време упозоравала да ко изда Шешеља, издаће и Србију и поновио да се српски радикали неће помирити са капитулацијом. 

 

Сем поменутих, скупу су се још обратили и Вјерица Радета, Милорад Мирчић,  председник општинског одбора Звечан, Добросав Добрић и , др Дејан Мировић, који је посебно поздравио браћу из Образа.

protest SRS 22.o4.2013 ...7

 

 

protest SRS 22.o4.2013 .......2

 

 

protest SRS 22.o4.2013 ......10

 

Српска радикална странка је са овог протеста позвала све патриотске снаге на окупљање и заједничко деловање док се не сруши издајничка власт и тиме пониште њени антиуставни споразуми, договори и парафи.

     

 

 

 (Г.Гајић)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари