петак, 24 септембра, 2021

Сведочење о пољима смрти ОВК

Тужилац за ратне злочине Републике Србије Владимир Вукчевић изјавио је да Тужилаштво има заштићеног сведока о илегалној трговини органима ратних заробљеника на Косову, крајем деведесетих година, која је спроведена на северу Албаније.

 

“ Жута кућа“

 

Прве тврдње о трговини људским органима изнела је у јавност бивша тужитељка Хашког трибуналаКарла дел Понте у књизи „Лов: Ја и ратни злочинци“ (април 2008. године).

У књизи Дел Понтеова пише да је 1999. године сазнала од новинара да је око 300 Срба и других неалбанаца било отето и транспортовано у Албанију где су им вађени органи, а као место злочина означила је жуто окречену кућу у насељу Бурел.

Српско Тужилаштво за ратне злочине, али и међународна организација за заштиту људских права Хјуман рајтс воч затражили су потом од Албаније да покрене истрагу о наводима о трговини органима отетих Срба.

Наредне, 2009. године члану Парламентарне скупштине Савета Европе Дику Мартију поверена је истрага о трговини људским органима у Албанији и на Косову током 1999. године, а Српско тужилаштво за ратне злочине идентификовало десет могућих егзекутора и неке од жртава.

Према Мартијевом извештају, који је представљен Савету Европе 12. децембра 2010. године, један од организатора отимања људи и трговине људским органима био је и Хашим Тачи и тзв. Дреничка група ОВК.

Крајем августа 2011. године амерички дипломата Џон Клинт Вилијамсон именован је за главног тужиоца специјалног истражног тима Еулекса о трговини органима.

Хашим Тачи и ОВК

 

Српско тужилаштво за ратне злочине је пре десет дана објавило да располаже новим доказима о трговини људским органима на Космету и у Албанији, као и да су случајеви „жута кућа“ и „Медикус“ повезани.

Тужилац за ратне злочине Републике Србије Владимир Вукчевић изјавио је да Тужилаштво има заштићеног сведока о илегалној трговини органима ратних заробљеника на Косову, крајем деведесетих година, која је спроведена на северу Албаније.

Бивши припадник ОВК је спреман да, као заштићени сведок, говори о трговини људским органима на Косову и на северу Албаније. Тај ведок је испричао детаље о медицинској процедури вађења органа Срба, који су отети током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.
„Он описује вађење срца српског затвореника у месту у близини Кукеша (северна Албанија) крајем деведесетих“, рекао је тужилац.

„Срце је потом продато на црном тржишту и сведок описује процедуру и детаље“, рекао је Вукчевић и додао да је сведок говорио и о транспорту органа до аеродрома Ринас код Тиране, у којем је лично учествовао.

Вукчевић је рекао да је Тужилаштво за ратне злочине истраживало и проверавало  више од годину дана изјаве овог  сведока, који се налази  под строгим мерама обезбеђења.
Он је одбио да изнесе друге детаље о сведочењу бившег припадника ОВК, наводећи да ће то сведочење помоћи шефу истражног тима Еулекса Џону Клинту Вилијамсону у истрази која је у току.

Тужилаштво сматра да је најмање 300 ратних затвореника, Срба, било пребачено са Косова у Албанију до краја конфликта.

Место злочина по извештају Дика Мартина

 

(РТС)

 

 

Опширније о овим ужасним злочинима можете да читате на форумским Дискусијама, у теми

–  „Жута кућа“ и злочини над Србима!

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

 1. Comments  Zeka Popovic   |  уторак, 11 септембра 2012 16:17

  „СРПСКО СРЦЕ ЈОВАНОВО“
  Ово су моје опроштајне речи
  које приносим времену што следи,
  можда ће неком рану да залечи
  неког ће другог љуто да увреди
  Зовем се Јохан, Немац по рођењу,од
  оца Ханса и мајке Гретенаша…

  http://svisrbisveta.org/tribina/jovanovo-srce/#axzz26DfJtwIs

  Сузе су ми навирале док сам ово читао.
  Ако је неко доживео и доживљава муке онда је то наш мученички народ са Косова И Метохије.

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари