петак, 24 септембра, 2021

То је неприхватљиво, Срби с Космета нису дијаспора!

Одлуку РИК-а, према којој гласови неће бити бројани на територији КиМ, већ у Рашкој, Српско национално веће (СНВ) северног Косова и Метохије сматра неприхватљивом.

Војници немачког контингента Кфора на улазу у Косовску Митровицу (Фото Ројтерс)

Кфор је предузео све мере како би очувао ред и мир, па одржавање избора 6. маја не би требало да проузрокује дестабилизацију ситуације, оценили су челници немачких и америчких војних контингената Кфора на Косову. „Командант Кфора Ерхард Древс предузео је све потребне мере како не би дошло до ескалације ситуације. Треба да узмемо у обзир легитимна права Срба са севера, али истовремено морамо да поштујемо и закон који забрањује одржавање локалних избора због чињенице да је Косово суверена држава“, рекао је командант немачког војног контингента Бернд Холтусен, наводи приштински лист „Коха диторе“. Како је пренео Танјуг, Холтусен је уверен да ће избори проћи „у миру и без инцидената”, јер, како је рекао, „Кфор пред собом има јасан задатак и спреман је да га максималним ангажовањем изврши“.

По оцени команданта америчког војног контигента на Косову, Џефа Лејтена, безбедносна ситуација у покрајини пред мајске изборе је „мирна, али крхка“.

Са друге стране, министар спољних послова Србије Вук Јеремић је поводом одржавања избора на Косову и Метохији рекао да ће ти избори бити одржани, јер демократски процес и закони морају бити поштовани, у складу са међународним нормама и резолуцијама, а пре свега Резолуцијом 1244. Јеремић је јуче навео да се нада да ће сви међународни, али и домаћи актери, бити одговорни и да неће учинити ниједан корак који би допринео погоршању безбедносне ситуације. „Ово је велики тест демократије не само Србије, већ и целог региона, али ја верујем да ћемо тај тест проћи“, рекао је Јеремић.

Републичка изборна комисија јуче је усвојила упутство за спровођење парламентарних и председничких избора на Косову и Метохији, које између осталог предвиђа да се по затварању бирачких места у јужној покрајини гласови не пребројавају на Косову и Метохији, већ у Рашкој. Како је пренео Танјуг, РИК је упутство усвојила у петак увече, са 24 гласа за од 33 присутна члана, а оно је донето у ситуацији где без сарадње са Мисијом ОЕБС-а  није могуће гарантовати безбедност учесника у изборном поступку.

Упутство је донето на основу Информације Министарства за Косово и Метохију, упућене изборној комисији, а која је настала на основу контаката са представницима ОЕБС-а. У упутству је наведено да су чланови бирачког одбора дужни да запечаћене гласачке кутије са свим употребљеним гласачким листићима, изводима из бирачким спискова и запечаћеним ковертама у којима се налазе неупотребљени гласачки листићи, без одлагања однесу у седиште општине Рашка, где ће их предати координаторима РИК-а. Координатори РИК-а организоваће да чланови бирачког одбора у седишту те општине отворе гласачке кутије, утврде резултате избора за председника Републике и избора за народне посланике.

Одлуку РИК-а, према којој гласови неће бити бројани на територији КиМ, већ у Рашкој, Српско национално веће (СНВ) северног Косова и Метохије сматра неприхватљивом. Како је пренела Бета, председник тог већа Милан Ивановић јуче је оценио да косметски Срби не желе да се изборни процес пренесе на ОЕБС.

„Ова одлука значи да се изборни процес одвија као да није реч о делу територије државе Србије, већ о дијаспори или другој држави, и зато су такви избори неприхватљиви“, рекао је Ивановић на конференцији за новинаре у Косовској Митровици.

Он је додао да није јасно како је то небезбедно пребројавати гласове на бирачким местима, што траје само 15 минута, а безбедно је дванаесточасовно гласање и допремање материјала за гласање. „Неприхватљиво је смањивање бирачких места и броја чланова бирачких одбора. То ће значити да грађани на Косову и Метохији неће моћи да остваре своја уставна и законска права“, рекао је Ивановић.

Према његовим речима, одлуком да се гласови броје ван покрајине власт ће бити фаворизована, с обзиром на то да се на Косову углавном гласа против власти. Он је рекао да ће локални избори у Звечану и Зубином Потоку бити одржани упркос „усаглашеној политици Брисела, Београда и Приштине да су они непожељни“. „Ако не буде било локалних избора, неће бити ни легалних и легитимних институција Србије  и ствара се простор за брзу имплементацију косовских институција и косовске државе“, упозорио је Ивановић и нагласио да „то више нико и не скрива“.

Председник Извршног одбора СНВ-а северног Косова и Метохије Томислав Живковић позвао је бираче да 6. маја масовно изађу на биралишта, јер ће тако „послати јасну поруку и властима у Београду и свима у свету да су грађани на Косову и Метохији спремни да на демократски начин бране демократска права и свој опстанак и останак у Србији“

 

(Политика)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари