петак, 24 септембра, 2021

Томислав Николић председник Србије

Према подацима Републичке изборне комисије на основу пребројаних 75,92 одсто гласачких листића Томислав Николић кандидат коалиције Покренимо Србију и лидер СНС-а има 49,76 одсто гласова, а Борис Тадић кандидат коалиције Избор за бољи живот има 47,15 одсто гласова.

Коначна победа Томислава Николића је несумњива,и на томе му је честитао Борис Тадић. Излазност гласача је била мања него икада и по РИК-у износи 46,87 одсто. Процена је да је било 3,02 одсто неважећих листића. Уобичајено је да их буде између један и два одсто.

 

         Николић: Србија може другачије да изгледа

Приоритети: развој економије, ослобађање од сиромаштва, беле куге и корупције, партијских елита и олигархија…
Србија неће скренути са европског пута и заштитиће своје грађане на Косову и Метохији, поручио је Томислав Николић, нови председник Србије.
Постоји божја правда – биле су прве његове речи на конференцији за новинаре у штабу Српске напредне странке, након чега је прогласио своју победу и захвалио свим грађанима Србије који су гласали, свеједно да ли за њега или за његовог противкандидата.
Избори су протекли величанствено, српски, како и доликује – оценио је он.
Као приоритете свог мандата на председничкој позицији он је навео развој економије, ослобађање од сиромаштва, беле куге и корупције, партијских елита и олигархија, као и налажење пријатеља за Србију свуда у свету.
Више не припадам ниједној политичкој странци. Ја најбоље знам какви су људи политичари. Желим да вас уверим да Србија може да изгледа другачије – казао је Николић, који је пред први круг избора ковертирао оставку на место председника СНС-а и додао да жели да буде председник свих грађана Србије.
Ови избори нису били референдум око тога ко ће водити Србију него су се на њима решавали унутрашњи проблеми које су створили Борис Тадић и Демократска странка, оценио је Николић.
Нисам љут ни на кога и не би требало да нико буде љут на мене због победе – рекао је Николић.

Он је обећао грађанима да ће их све штитити, укључујући ту и оне који су гласали за Тадића, и пожелео да се оствари све што је им обећавао пред изборе. Николић је нагласио да не жели да се у овој земљи икада више понови, како је казао, кампања против једног човека и једне странке.
Ово је врхунац моје политичке каријере и један од мојих најсрећнијих дана, осим оних које смо супруга Драгица и ја славили у породици – рекао је Николић.

Док се нови станар здања на Андрићевом венцу удаљавао од говорнице у сали за конференције у седишту напредњака, Николића је испратио прасак настао од отварања флаше шампањца и пенушава „бујица“, која је залила све у близини. Славље у штабу СНС-а почело је сат времена раније, негде око 20.30 часова, када је у ходнике стигла информација из Републичке изборне комисије да на 25 одсто обрађених гласова Николић има предност од шест одсто – 53 одсто према 47 одсто. Грљење и узајамне честитке нису престајали ни касније, када су пристизале вести да је предност спала на два одсто, а потом, у једном тренутку, на свега 0,4 одсто. Оптимизам није јењавао, јер се у крајњем случају рачунало на гласове са Косова, где су напредњаци били убеђени да не могу да оману. Није их претерано бринуло ни то што до тада још нису били пребројани гласови из Војводине, која се сматралн упориштем Демократске странке.
Тријумф је био потпун када је пред новинаре ступио радосни Александар Вучић и објавио да је разлика у гласовима 1,5 одсто у корист Николића. Нешто касније се партијском централом проломио громогласан усклик, а одмах потом је и Николић изашао да прими честитке и званично објави своју победу.

                                                                          Славље напредњака

Београдски Трг републике и Теразије претворили су се синоћ у арену за прославу победе Томислава Николића на изборима за председника Србије.

Трг Републике (Фото Т. Јањић)

Његове присталице су се скупиле на том потезу носећи заставе са српским знамењима и фотографије Николића, узвикујући „победа, победа“ и скандирајући име новог председника.

Грлило се и наздрављало, севале су и бакље и праштале су петарде, нарочито пред седиштем Демократске странке на Теразијама, испод којег се орило „Борисе, одлази“, „лопови, лопови“, „доле диктатура“.

(Б.Б. „Политика“)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари