четвртак, 23 септембра, 2021

Усвојена Декларација о Косову

Скупштина Србије, после вишечасовне расправе, усвојила Декларацију о КиМ, којом тражи заштиту Срба у Покрајини и поштовање Резолуције 1244.

Посланици Скупштине Србије, после вишечасовне расправе, већином гласова усвојили Декларацију о Косову и Метохији, којом тражи заштиту Срба у Покрајини и поштовање Резолуције 1244.

За декларацију је гласао 181 посланик, против је било 20 посланика, четири посланика је било уздржано, а два посланика нису гласала.

За декларацију су гласали посланици владајуће коалиције, изузев посланичке групе мањина који су били уздржани, као и посланици опозиције, Српске радикалне странке, Нове Србије и Српске напредне странке.

Против су били посланици Демократске странке Србије и Либерално демократске партије.

У Декларацији, која је вечедас усвојена осуђује се свако насиље и позива да се криза настала једностраним актом Приштине реши мирним путем.

Декларације Скупштине Србије о КИМ

Скупштина констатује да су привремене институције у Приштини насилно покушале да промене реално стање на терену, изврше додатни притисак на Србију и суштински пониште Резолуцију 1244 УН.

Поједине Међународне мисије на КиМ, на основу одлука, или уз овлашћење УН, крше статусно неутралне оквире поверене Резолуцијом 1244 и пратећим актима. Тиме су непосредно угрожени опстанак српског становништва и интереси Србије на КиМ.

Скупштина захтева од Владе да предузме мере, како би све статусно неутралне мисије на КиМ поштовале Резолуцију 1244.

Најбољи начин за постизање компромиса у складу са принципима међународног права јесте дијалог Београда и Приштине, уз посредовање статусно неутралних медијатора којима су мандат повериле Уједињене нације.

Народна скупштина позива међународну заједницу да осуди сваки једнострани акт који угрожава успех дијалога Београда и Приштине. Скупштина обавезује Владу Србије да од међународних мисија захтева да не дозволе једностране активности привремених институција у Приштини којима су угрожени мир, стабилност и могућност компромиса.

У свим околностима које би могле да наступе, заштитити животе и имовину, права и слободе грађана Покрајине, посебно српског и неалбанског становништва.

Народна скупштина обавезује Владу и да донесе конкретан и свеобухватан план мера за случај погоршања стања на Косову и Метохији.

Текст Декларације

На основу члана 99 тачка 7 Устава Србије и члана 8 став 1 Закона о Народној скупштини Народна Скупштина Републике Србије доноси Декларацију:

1. Народна скупштина Републике Србије констатује да су привремене институције у Приштини насилно покушале да промене реално стање на терену, изврше додатни притисак на Србију и суштински пониште Резолуцију Савета безбедности УН 1244.

2. Народна скупштина Републике Србије са посебном забринутошћу констатује да поједине међународне мисије распоређене на Косову и Метохији на основу одлука или уз овлашћење УН неким својим активностима крше оквире утврђене Резолуцијом СБ УН 1244 и тиме угрожавају права и опстанак српског становништва и интересе Репиблике Србије на подручју Косова и Метохије.

3. Народна скупштина Републике Србије утрђује да такве активности, представљају грубо кршење међународног права, а пре свега Повеље УН, Завршног акта из Хелсинкија и Резолуције СБ УН 1244. Таквим актима и активностима непосредно су угрожени суверенитет,
територијални интегритет и уставни поредак Републике Србије.

4. Народна скупштина Републике Србије захтева од Владе Републике Србије да предузме неопходне мере за доследно поштовање Резолуције СБ УН 1244 од стране свих међународних мисија на Косову и Метохији.

5. Народна скупштина Републике Србије осуђује свако насиље на Косову и Метохији и позива да се криза настала једностраним актом Приштине реши мирним путем.

6. Имајући у виду наведене чињенице Народна скупштина Републике Србије утврђује оквир деловања државних органа и других јавних чинилаца у одбрани суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије:
а) Одбрана легитимних интереса Републике Србије и народа на Косову и Метохији као интегралном делу Републике Србије, под привременом управом УН, представља приоритет државних институција и свих јавних чинилаца у држави, све док не буде усвојено компромисно решење овог питања у складу са Резолуцијом СБ УН 1244.

б) Народна скупштина Републике Србије подржава Владу Републике Србије да настави дијалог који се води са Приштином са циљем да изнађе решења за конкретне проблеме грађана на Косову и Метохији, као и да дође до трајног компромисног решења.
Народна скупштина позива међународну заједницу да осуди сваки једнострани акт који угрожава успех дијалога који се води између Београда и Приштине.

в) Обавезује се Влада Републике Србије да од међународних мисија захтева да, у складу са својим мандатом и оквирима датим Резолуцијом СБ УН 1244, не дозволе једностране активности привремених институција у Приштини којима се угрожава мир, стабилност, могућност
изналажења компромисног решења и мења постојеће стање на терену.

г) Обавезује се Влада Републике Србије да донесе конкретне мере усмерене на настављање свих активности институција Републике Србије на територији Косова и Метохије у условима додатних опструкција и притисака привремених институција самоуправе и дела међународне заједнице.

д) Посебно се обавезује Влада Републике Србије да у свим околностима које би могле наступити учини све што може на заштити живота и имовине, права и слобода грађана покрајине, а посебно српског и другог насиљем угроженог становништва.

ђ) Обавезује се Влада Републике Србије да донесе конкретан и свеобухватан план мера које ће бити предузете у свим областима њених надлежности за случај погоршања стања на Косову и Метохији.

е) Обавезује се Влада Републике Србије да редовно, најмање једном у три месеца, извештава Народну скупштину Републике Србије о развоју догађаја у вези са Косовом и Метохијом и спровођењу овде наведених активности и мера за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије.

7. Ову декларацију објавити у Службеном гласнику Републике Србије.

РТС     С медиа

 

Дискусије Сви Срби СветаПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари