петак, 24 септембра, 2021

Влада затражила распуштање парламента

Предлог за распуштање Скупштине и расписивање ванредних парламентарних избора који је Влада Србије усвојила на данашњој седници, предат председнику Србије Томиславу Николићу. Предлог су му уручили премијер Ивица Дачић и први потпредседник Александар Вучић. Николић сутра у подне расписује изборе.

Према ранијим најавама, избори би требало да буду одржани 16. марта.

ALEKSANDAR VUCIC, IVICA DACIC I TOMISLAV NIKOLIC

 

Премијер Ивица Дачић и први потпредседник Александар Вучић после седнице Владе састали су се са председником Николићем да би му лично уручили предлог за расписивање избора.

Председник ће сутра у подне донети Указ о распуштању Народне скупштине Републике Србије и Одлуку о расписивању избора за народне посланике.

Николић се сагласио да је потребно проверити легитимитет актуелне владе и да је потребна нова енергија због наставка реформи. Истакао је да су сви свесни да је Влада учинила много и остварила многе циљеве, а један од најважнијих је почетак преговора са ЕУ.

Председник је подсетио да је Влада имала једну реконструкцију и да је с правом схватила да треба да провери како стоји питање легитимитета, а потом да се убаци нова енергија у састав владе.

„Након тога, људи који буду изабрани на парламентарним изборима на једној чврстој и солидној основи коју је поставила ова влада, наставиће да граде нашу европску Србију, европску кућу, сигурну од криминала и кућу која ће изграђивати своју економију и извршити реформе“, рекао је Николић и поручио да су пред новом владом велики послови.

Нагласио је да Србија неће стати у кампањи и да ће све институције функционисати.

Обратићу се сутра јер постоји жеља Владе да се овај проблем брзо реши, постоји жеља скоро свих посланичких група да се парламентарни избори одрже што пре, ја ћу поштовати Устав Србије као и увек, тако да ћете бити обавештени највероватније током сутрашњег дана о датуму одржавања ванредних парламентарних избора“, рекао је председник Србије.

У Владином предлогу се наводи да су остварени значајни резултати у више области друштвеног живота. Истакнут је почетак преговора о приступању ЕУ као и резултати дијалога Београда и Приштине.

Наведено је и да су значајни резултати постигнути на пољу унутрашњих реформи и у борби против криминала и корупције.

 

Predlog...

Истакнуто је да даље остваривање започетих циљева и реформи подразумева мере које, према оцени представника више парламентарних група, захтевају најширу политичку подршку грађана Србије.

„Са циљем стварања услова за изјашњавање грађана о будућем правцу државне политике и остваривања што шире друштвене подршке за убрзане реформе и модернизацију друштва, предлажемо да се Народна скупштина распусти, одрже нови избори за народне посланике и сагласно вољи народа изабере нова влада“, наводи се у предлогу који је потписао премијер Дачић.

Николић има рок од 72 сата да распише изборе. Међутим, да би избори били одржани 16. марта, требало би да их распише најкасније сутра. Влада ће потом наставити рад у техничком мандату до избора нове владе.

Влада којој је престао мандат може обављати само текуће послове, али не може утврђивати законе и друге опште акте нити доносити прописе изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.

То значи и да не може постављати државне службенике на положај у органима државне управе, а при испуњавању оснивачких права Србије може једино да именује или да даје сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управних и надзорних одбора.

Избори 16. марта биће десети парламентарни избори од увођења вишестраначја у Србији и на њима ће се бирати 250 посланика републичког парламента.

Уставом Србије је предвиђено да прва седница новог сазива парламента мора бити одржана најкасније 30 дана од проглашења коначних резултата избора.

Скупштина Србије мора да изабере нову владу најкасније у року од три месеца, иначе се парламент распушта и расписују нови избори.

 

( РТС )

 

 Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари