петак, 24 септембра, 2021

Војници КФОРА без упозорења пуцају на народ

У близини Звечана је јутрос дошло до сукоба грађана и војника КФОР-а, због покушаја КФОР-а да уклони барикаде у Рудару.

Према информацијама људи окупљених у Дудином кршу, Кфор је при уклањању барикаде користито тешку механизацију, јавља агенција Бета.


У Звечану је ситуација и даље веома напета, велики број грађана је на мосту који води ка барикади у месту Рударе. Кфор је на другој страни моста поставио бодљикаву жицу и транспортер и не дозвољава грађанима прилаз барикади.

Цело село Рударе је блокирано, грађани су у својим кућама, а хеликоптери непрекидно надлећу подручје и избацују инфрацрвене мамце чиме се спречавају могући напади ракетама са земље.

У болници у Косовској Митровици за агенцију Бета је речено да је повређено троје грађана од којих један има прострелну рану на бутини. Други је повређен од гуменог метка, а трећем је повређена глава.

Срби: троје повређених – Кфор: Петоро

Три особе су повређене у сукобу грађана са Кфором у Рудару, од којих једна теже, потврдио је Тањугу директор Здравственог центра у Косовској Митровици Милан Јаковљевић.

Јаковљевић је додао да има још повређених, али да због блокаде путева, амбулантна кола не могу да их довезу до болнице.

Најмање петоро Срба и Војника Кфор рањено је у данашњим сукобима на барикадама на северу Косова.

Портпарол Кфора Уве Новицки рекао је да је један рањени војник Кфор евакуисан и да је његово здравствено стање стабилно.

Новицки је рекао да ће војници пуцати у самоодбрани уколико процене да је то неопходно.

Сведоци са лица места наводе да је Кфор пробио барикаду у Малом Рудару и наставио напредовање према барикади Крст у Великом Рудару. Са великим бројем окупљених грађана су предстанивици локалне смоуправе Косовске Митровице и Звечана, Крстимир Пантић и Драгиша Миловић.

Пантић је за Радио Б92 рекао да забрињава да војници Кфора користе бојеву муницију и да има пуно повређених Срба.

„Тројицу младића смо успели да санитетом пребацимо до здравственог центра у Косовској Митровци, међутим тројица младића који су повређени, остали су иза линије Кфора, који не дозвољава Хитној помоћи да дође до лица места и пружи помоћ повређенима“, каже Пантић.

Према његовим речима војници Кфора су без икаквог упозорења и без икаквог разлога почели да пуцају на народ, већини је помоћ указана на лицу места.

Пантић каже и да је сада тешко проценити колико се људи окупило око Кфорове барикаде. Према његовој пропцени има их око 1.000, али се они налазе иза заклона јер Кфор непрестано пуца кад год примети да се неко приближава барикади. „Чак су остали неми и на упозорење припадника Унмика који су дошли на лице места и који су замолили да дозволе прилаз Хитној помоћи који су дошли да помогну“, рекао је Пантић.

Долазак Кфора пратиле сирене за узбуну

Велики број грађана окупио се јутрос нешто пре девет сати у Рудару, где су претходно стигли војници Кфора са својом механизацијом. То подручје је блокирано, саобраћај обустављен.

Војници Кфора су развукли бодљикаву жицу на раскрсници у Рудару, како би осигурали пут који води према барикадама које су постављене у овом месту на неколико локација.

Извори са севера Косова наводе да Кфор стално хеликоптерима довози појачања и да из хеликоптера испаљују сигналне ракете.

У Звечану и Косовској Митровици чуле су се сирене за узбуну, што је био знак да велики број грађана крене у Рударе. Грађани истичу да је највероватнија намера Кфора да уклони барикаде које су постављене у Рудару и у месту Дудин Крш, на путу Звечан Косовска Митровица.

У Рудару, на раскрсници се могу видети три транспортера Кфора и немачки војници који су поставили бодљикаву жицу.

Репортер агенције Бета јавља да су војници пустили екипу хитне помоћи да прође.

Кфор је бацио сузавац на Србе који покушавају да приђу барикади.

Иначе, за данас су Приштинске власти најавиле су да ће одузимати возила која немају косовске таблице с ознаком РКС или КС са ознакама градова на Косову. 

(  Извор:Б92, Бета, Тањуг ,ким) Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

1 коментар

  1. Comments  Zeka Popovic   |  петак, 01 јуна 2012 14:01

    Policija celo prepodne vežba na Makišu, lete helikopteri, specijalci se spuštaju niz konopac iz helikoptera, čuje se paljba….možda se spremaju za Kosovo ili će opet da pokazuju Dačiću kako se upada u prazan autobus…?!

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари