петак, 24 септембра, 2021

Жртвовао се да би спасао друге

Мајор Војске Србије, Горан Савић (39) из Београда, погинуо је након удеса школског авиона у Новој Пазови. Остао је у авиону до последњег тренутка, како пад летелице не би изазвао додатне жртве.

А онда, када  је искочио, није му се отворио падобран. Несрећу авиона Војске Србије који се срушио у двориште једне куће, приликом последњег пробног лета, преживео је пуковник пилот Томислав Бећаговић (47) из Београда, који је успео да искочи раније, и он је лакше повређен.

Савићев херојски подвиг посматрали су јуче у страху и мештани Нове Пазове.
– Прво смо чули како авион у ваздуху трокира. Правио је кругове… У једном тренутку из „ласте“ која је била у пламену искочио је са падобраном један пилот. Био је бесан. Одмах је узео мобилни телефон у руке… Вероватно је звао Хитну помоћ. Говорио је да има јаке болове у ногама и кичми. Стављен је у хеликоптер и превезен на ВМА – испричао је за „Ало!“ очевидац Михаило Пухач из Нове Пазове.

Никада неће заборавити лик пилота који је до последњег тренутка остао у авиону. Борио се да обузда управљач који је подрхтавао. Тако нешто смо видели само на филмовима. Пилот је успео нешто немогуће – да усмери авион да падне у двориште између две куће и фабрике „Витекс“. Да није остао присебан, ко зна колико би људи било мртво. Њему се није отворио падобран… – каже један од очевидаца трагедије.
Сви су мислили да је и пилот Савић успео да искочи, али то није урадио. Тражили су га неколико минута, а онда нашли недалеко од „ласте“.
– Човек има пулс! – рекао је један од лекара Хитне помоћи и за свега неколико минута Савића су ставили у хеликоптер. У тешком стању, са бројним унутрашњим повредама и крварењима, примљен је на ВМА, где је, упркос борби лекара, преминуо. Чим је чула за трагедију, његова супруга Гордана, са којом има два малолетна сина, дошла је на ВМА.
Лакше повређени пилот, пуковник Томислав Бећаговић, такође из Техничког опитног центра, члан је аероклуба „Галеб Г4“ из Новог Сада од његовог оснивања, 2005. У клубу кажу да је Бећаговић такође један од врхунских пилота у нашој земљи.
– Члан је акрогрупе „Летачке звезде“, с којом је наступао широм света. Један од најбољих наших пилота, вишеструко европски награђиван. Прави фигуре у ваздуху које све остављају задивљене и звезда је војне групе – кажу из аероклуба „Галеб Г4“.
Савић и Бећаговић су прошле године као ваздухопловци ВС учествовали и на чешком међународном аеромитингу изводећи лет на домаћем „Г-4 супергалебу“.
У породичној кући Горана Савића у београдском насељу Вождовац, у којој живи са супругом и два сина,  у дворишту се скупили пријатељи и рођаци.
Немамо шта да кажемо! Остали смо без сјајног човека, врхунског пилота, свако ко је видео његов соло наступ у Батајници зна да је Савке елита ваздухопловства! Био је и врхунски радио-аматер и отац двоје деце, која још иду у вртић. Ово је велика трагедија за његову породицу. Шта се догодило у Новој Пазови, знаћемо након извештаја надлежних органа. Овде би током дана требало да стигне војна полиција... – рекао је један од пријатеља, напомињући да нико није расположен за разговор за медије. Он је додао да је Савић био хранитељ породице, а супруга му је, како сазнајемо, запослена на одређено. Пријатељи су с поносом истакли да је Горан један од ретких који је са авионом „Г4“ извео такозвано звоно на аеромитингу у Батајници ове године, а Савић је пре соло наступа на митингу тада скромно изјавио за медије „то је стандардан лет, с тим што ћу се наравно потрудити да максимално покажем шта авион може и шта ја знам“.
Родбина и пријатељи за браћу Савића имају само речи хвале.
– На несрећу, одрастао такође без оца, који је умро  кад је Горан био мали, тако је и он сада оставио своју децу. Волео је да фотографише из ваздуха. Пријатељима је показивао своје снимке. Син, супруг и отац за пример

Има млађег брата Бојана. Заиста породица за пример – каже један од пријатеља настрадалог пилота.

Први авион за обуку

Авион „ласта“ који се срушио у Новој Пазови представљен је крајем прошле године као први авион за обуку који је произведен у панчевачкој фабрици „Утва“. „Ласта“ је једномоторни нискокрилац металне конструкције, са два седишта за пилоте, постављена једно иза другог. Увлачећи стајни трап омогућава полетање и слетање с бетонских и уређених травнатих полетно-слетних стаза, а развијен је за основно школовање пилота. „Ласта“ је опремљена са два спољна поткрилна носача наоружања носивости по 120 килограма, који могу да носе контејнере са митраљезима, вишецевне лансере невођених ракетних зрна калибра 57 милиметара или две бомбе тежине по 100 килограма. Максимална брзина лета је 340 километара на сат, долет износи 1.060 километара, тактички радијус оптерећеног авиона је 400 километара, док је плафон лета 5.200 метара.

„Био врхунски пилот и ентузијаста“

„Тај тип авиона, „В-54 ласта“, нема катапулт седишта, већ се систем за евакуацију у случају опасности састоји од тога да се кабина уништава, а пилоти сами искачу. Наравно, још је рано за закључке, али претпостављам да је пилот искочио на недовољној висини да би му се падобран успешно активирао. Срећа у несрећи је да је други пилот преживео! С обзиром на то да је авион нов, произведен ове године, те се не може говорити о застарелости летелице, и да је други пилот жив те ће моћи о свему да посведочи, све ће бити брзо расветљено!“, објашњава за “Ало!” Петар Војиновић, ваздухопловни новинар и аутор најчитанијег домаћег блога који се бави ваздухопловством „tango six“.
Добро сам познавао Савића, био је изврстан пилот и надасве изврстан човек! Велики ваздухопловни ентузијаста, али и један свестран човек! Горан је био дугогодишњи наставник летења и прошле године је, након што је прошао ригорозне селекције, изабран за најелитнији посао опитног пилота – каже он.


Брат и мајка у сузама

„Немојте, молим вас! Није нам до приче… Разумите нас“, овим речима нас је на вратима породичне куће Савића у Чајетини дочекао Бојан Савић, брат покојног пилота, видно скрхан болом. Да је Горан подлегао последицама авионске несреће, Бојан и њихова мајка Радмила сазнали су јуче нешто иза поднева. Тужна вест се брзином муње пронела златиборском варошицом.
– Чим је јављено да јој је син страдао, Радмила је, вероватно ни сама свесна шта ју је снашло, кренула пут Београда са родитељима Горанове супруге Гордане, такође Чајетинке – прича нам рођак погинулог мајора српског ратног ваздухопловства. У Чајетину је јуче по подне слетео војни хеликоптер из кога је изашло неколико младића у зеленим комбинезонима и једна девојка у војној униформи. Код Савића су се задржали неких пола сата, а потом сели у летелицу и одлетели.
Горан је рођен 1973. у Зеници, где је његов отац, иначе Златиборац, у то време радио као возач у једној фирми. Детињство је провео у Чајетини, одакле је после средње школе отишао на Војну академију.
– Желео је пошто-пото да буде војни пилот и од детињства је причао о авионима. Први пут није успео да упише академију због неког мањег здравственог проблема. Жртвовао је годину, а онда се поново пријавио за авијацију. Сећам се како је био поносан и срећан када је био примљен – каже један од Горанових познаника. У Београду је као подстанар живео са супругом Горданом, са којом има двојицу синова, од три и шест година година. Бавио се радио-аматерством, био је у Извршном одбору радио-аматера Србије – присећа се рођак Горана Савића.


Диковић: Отказале команде

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић рекао је да је на основу прикупљених информација и изјаве пилота Бећаговића до несреће дошло јер су отказале команде на авиону.
Први потпредседник Владе Србије и министар одбране Александар Вучић, који је због несреће прекинуо посету Кипру, изјавио је саучешће породици мајора Савића и наложио хитну истрагу о том случају.
Председник Србије Томислав Николић изразио је саучешће породици мајора Горана Савића. У телеграму саучешћа се наводи да је Савић служио на понос свима.

Изводио бравуре на аеромитингу

Савић је важио за једног од наших најбољих пилота. На недавном аеромитингу Батајница 2012, показао је своје врхунско умеће на авиону „супергалеб Н-62“ изводећи вежбу „Звоно-Ковит-Командовани ваљак“.

 

ХРОНОЛОГИЈА

8. август 2012. – Ултралаки авион срушио се у селу Ратари код Обреновца, а пилот Мирослав Веселиновић (60) и копилот Ђорђе Вујић (30) само су повређени.
11. април 2011. – Четворица младића погинула су када се срушио у Мрчајевцима спортски авион “цесна 172”.
19. мај 2011. – Лаки путнички авион “цесна” срушио се у атару села Узићи, пилот и копилот су преживели несрећу.
14. новембар 2010. – Спортски авион пао је на путу Рума-Шабац и ударио у „голф 6“, у коме су били Драгорад Пандуревић (56) и његов син Дејан (28) из Шапца.
7. јул 2009. – Срушио се авион типа „миг 29“. Тада се пилот авиона потпуковник Раде Ранђеловић катапултирао, али је преминуо од последица повреда.
24. септембар 2008. – Авион „супергалеб Г-4“ пао је на аеродрому у Батајници током припрема за аеромитинг, а том приликом погинуо је пилот Иштван Канас, који је био заједно у тиму “Летачке звезде”, чији је члан и повређени Томислав Бећаговић.
21. мај 2008. – У месту Баранда код Зрењанина, на око педесетак киометара северисточно од Београда, срушио се војни авион „орао“. Пилот, мајор Томас Јаник, спасао се искакањем из авиона и том приликом поломио је леву потколеницу.

 

 

(Екипа Ало)Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари