петак, 24 септембра, 2021

Божићни пакети за социјално угрожене на планини Мајевици

Уочи Божића ове године, социјално угроженом становништву на Мајевици подијељено је сто и седамдесет пакета са основним животним намирницима. Дародавци; Удружење Мајевичана у Швајцарској, Хуманитарно удружење жена Мајевица и општина Лопара су посредством Центра за социјални рад у Лопарама поклонили социјално угроженим породицама пакете у вриједности 8.200 конвертибилних марака.

Ово је свакако највећа сума уложена у хуманитарну помоћ подијељена у току Божићних празника у поседњих десетак година, али и права сарадња са Центром за социјални рад у Лопарама у току четири године постојања и рада Удружења Мајевивчана у Швајцараској и Хуманитарног удружења жена Мајевица (такође у Швајцарској).

Majevicani 1...

 

Зашто раније није остварен било који вид сарадње како са Центром за социјални рад тако и са Црвеним Крстом, није тешко одгонетнути. Поменуте институције су биле слијепе и глуве за све оно што се дешава око њих и ником из ових институција није падало на памет да се обрати представницим једног или другог удружења, иако се ради о њиховим сународницима на привременом раду у Швајцарској.

Тек постављањем управног одбора на челу са Василијем Обреновићем, који истражује неправилности у раду Центра за социјални рад и заједно са вршиоцем дужности директора доноси одлуке, остварена је сарадња па су радници Центра за социјални рад помогли у расподјели помоћи коју су обезбиједили поменута два удружења заједно са општином Лопаре.

Majevicani  br. 2

Чланови управе Удружења Мајевичана и Швајцарској и Хуманитарног удружења жена Мајевица одавно су очекивали да буду контактирани од ове институције, чије руководство односно запослени у њој нису били дорасли здататку којег су се прихватилиц, тако да управни одбор и вршилац дужности директора нису затекли ни комплетне спискове социјално угрожених породица.

Никад није касно да заједно засучемо рукаве и радимо на доборобити напег родног краја и надамо се да ће нова управа, односно нови директор, умјети да домаћински обављају овај тежак и затјеван посао – једногласни су чланови управе оба удружења, а додају да их такође интересује рад Црвеног крста у Лопарама јер су стекли утисак да ни та институција не функционише.

Majevicani 4...

 

Стојан Стевановић подпредсједник Удружења Мајевичана у Швајцарској је био на лицу мјеста приликом подјеле пакета и није крио задовљство због учињеног, као ни разочарање што се стиче утисак да неки Мајевичани не примјете оно што су ова два Удружења учинила у последње четири године.

Некако имам утисак да све добре вијести буде заборављене истог дана, док се оне лоше и негативне препричавају годинама. Још нисам доживио да је тема разговора једна од обновљених школа, или новац који дајемо студентима. Нико не помиње сву ону помоћ коју смо послали, као да је забрањено помињати оно што је добро учињено, а учињено је много тога. Послије ове акције добио сам тридесетак телефонских позива из читавог свијета. Људи које не познајем ме зову да честитају нашим удружењима на овој акцији, само нико од наших људи се није тога сјетио, осим једног који ме је позвао да пита да ли сам на телевизији видио како он рече: „шта радимо ми Мајевичани“. Нисам могао да одолим, а да га не пецнем и кажем; „Да радимо ми, али на радиш ти иако имаш више могућности од већине оних који редовно дају.“ Испричао сам ово да све оне Мајевичане који се до сада нису одазивали нашим акцијама позовем, да то у будућности чине.

Majevicani 3...

 

Начелник општине др. Радо Сави; сматра да је први пут урађена акција оваквих размјера и да је одјек у јавности одличан.

„Људи се нису надали пакетима, били су збуњени и позитивно изненађени. Оно што у сваком случају треба урадити је социјална карта општине и ову акцију прилагодити тој карти. Божићну акцију треба спроводити сваке године.

Из Хуманитарног удружења жена поручују, да иако увијек учествују у свим акцијама заједно са Удружењем Мајевичана у Швајцарској, сматрају да се мора много тога промјенити, а прије свега да се социјално угроженим породицама мора помагати тако што ће им се омогућити да сами себе прехране, јер Мајевица је рурална средина и постоје могућности да се уз мало рада узгоји барем поврће потребно за прехрану сваке породице, ако се не може учинити много више.

Истичу да се надају да ће њихова акција у којој су прошле године подјелиле пет супрасних крмача расе Мангулица бити подстрек за развој свињогојства на Мајевици и да ће у догледно вријеме бити могуће понудити тржишту еколошки здраво месо Мангулица.

Majevicani 5...

 

Ако би Општина Лопаре и Министарство за пољопривреду Републике Српске одржале своја обећања о донацији у супрасним крмачама расе Мангулица, вјерујемо да бисмо и ми овог прољећа могли поново да се појавимо као дародавци. Поручују ове хумане жене чији је број незнатан, али су зато њихова дјела бројна и непревидива. Независно од ове акције уплатиле су 600 швајцарских франака за ужину ученицима из социјално угрожених породица. Посредством њих је господих Цицовић из Швајцарске упутио помоћ од 500 швајацарских франака породици Тодоровић из Лабуцке.

Не треба заборавити још једну добру и хуману Мајевичанку, Данијелу Тегин, која се ангажује у романској Швајцарској и њеном заслугом су стигли компјутери, одјећа и новац за ученике из социјално угрожених породица.

(Miodrag Lukic)

www.pozoristeduga.ch
www.majevica.netПридружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари