четвртак, 23 септембра, 2021

Виц на рачун домовине

Живио мали црв у канализацији… живио тамо и појма није имао да неки живе другачије.
Једног дана наиђе он на неке старе раскисељене новине, почне читати, па запрепаштено запита тату:
– Тата, је ли тачно да има црва који живе у јабукама?
– Тачно је, сине, – одговори тата.
– А, је ли тачно да неки црви живе и у месу?
– И то је тачно, мудро татино.
– А има их и у салами?
– Има, дијете моје, има.
– Па зашто, побогу, ми онда живимо у овим говнима?!
– Зато, сине, што је ово наша ДОМОВИНА!

По ријечи домовина закључујем да поријекло вица није из Србије, јер Срби своју државу зову отаџбином. Не кажем да Срби немају и домовину. То је земља у којој су се затекли кроз разна расејања, селидбе, ратне сукобе, или цијепања државе… Онда се ту роде покољења и немају другу земљу осим те на којој су се родили, а ипак није њихова. У њој често не смију да развију срБску заставу, па чак ни да кажу да су Срби. У њој често и забораве да су Срби. Е, та земља некад постане њихова домовина, јер отаџбине немају.

Велики је број Срба који данас на отаџбину немају право. Један од таквих је и писац ових редова. Напросто, ратно-хушкачки и политичко-деструктивни вјетрови су их силом прилика одсјекли од Отаџбине, чак до те мјере да им ни сама Отаџбина не признаје право на себе саму. Ма колико упорни били и у срцу је носили, мајка Отаџбина им на својим новим, суженим границама, често каже: “Стоп, ви нисте више моји“!

Поздрављам идеју Свих Срба Света! Поздрављам идеју да сви Срби свијета пронађу духовно заједништво у својим срцима! Чак и онда кад их се Отаџбина одрекне! Чак и онда кад им други силом забране да се ка Отаџбини осврћу!

Не прихватам скривену поруку аутора горњег вица. Али прихватам потребу малог црва да не живи у говнима. Рјешење је једноставно: и у Отаџбини могу да се узгајају јабуке. Позивам све Србе свијета да подрже Све Србе Света, како би се Отаџбином у прољеће ширио цват и миомирис прелијепих јабукових воћки, и како би мали црв, током вегетације и плодородности, пронашао себи животни амбијент који прижељкује, бољи од оног у коме сад живи.

Могу говна да пливају и у Отаџбини, и у разним домовинама, и у бјелосвјетским country дестинацијама. Судбина малог црва свуда може да буде иста – да заврши у канализацији. Али, удружени, и мали црви могу пуно да ураде на промјени властитог амбијента: могу у Отаџбини да посаде воћњак у који ће се враћати, па правити себи склониште у сочним јабукама и рајским јабуковим стаблима!Придружите се дискусијама на форуму
Одштампајте текст

Оставите коментар

(молимо не остављајте предугачке коментаре који имају више од 100 речи)CAPTCHA
*

Скорашњи коментари